Plave – Kanalski vrh

Kanalski Vrh je vas nad Kanalom ob Soči. Zraven vasi je umetno jezero, zbiralnik vode za prvo slovensko črpalno elektrarno. Kanalski Vrh je izhodišče za pohode na Avški Kuk in Jelenk ter izlete po banjški planoti.

Opis poti

Kolesarjenje začnemo v Plavah. Po desnem bregu Soče se peljemo po lokalni cesti do Kanala. V Kanalu si lahko ogledamo staro trško jedro, galerijo, muzej itd. Poleti se lahko tudi osvežimo v Soči in odpočijemo na kanalski plaži. Pot iz Kanala nadaljujemo po levem bregu Soče v smeri proti Avčam. Za Bodrežem zagledamo na desni strani star mlin. Takoj za mlinom zavijemo desno na staro vojaško cesto, ki vodi na Kanalski Vrh. Po enakomernem makadamskem vzponu dosežemo sedlo. Na sedlu lahko zavijemo levo do akumulacijskega jezera za črpalno elektrarno.

Kanalski vrh

Če nadaljujemo naravnost pridemo v Kanalski Vrh. Mi pa se spustimo desno do ceste, ki vodi do Morskega. Po njej se spustimo približno dva kilometra do serpentine, ki zavija v desno. Tam zavijemo levo na kamnit kolovoz. Po kolovozu se povzpnemo do zaselka Baske. Pred zaselkom zavijemo desno na makadamsko cesto, po kateri se spustimo do Paljevega. Od Paljevega do Plav se zapeljemo navzdol samo še po lokalni asfaltni cesti.

Download file: Kanalski_vrh.gpx