Plave – Sveta Gora

Sveta Gora je 682 m visok vrh nad Novo Gorico. Zaradi svoje lege je odlično razgledišče. Z nje se vidi od Jadrana do Alp. Na njej stoji veličastna bazilika, frančiškanski samostan, romarski dom, duhovno-izobraževalo središče in restavracija.

Opis poti

Pot začnemo v Plavah pri gostilni. Prečkamo Sočo in se dvignemo do ceste Nova Gorica – Tolmin. Gremo čez cesto in se v enakomernem asfaltnem vzponu dvignemo do Paljevega. Izlet lahko začinimo z ogledom Prižnice, na katero vodi iz Paljevega pešpot Pot miru. Na Prižnici so se odvijali najhujši boji na soški fronti. Ogledamo si lahko kaverne in na vrhu je tabla z informacijami s tistega časa. Kolesarjenje nadaljujemo iz Paljevega v smeri Bask. Cesta se iz asfaltne spremeni v makadamsko in po 500 metrih pridemo do razcepa. Nadaljujemo po levem kraku do razcepa, kjer se desno odcepi pot Treh svetišč. Po tej poti nadaljujemo do sedla med Vodicami in Sveto Goro. Tam zavijemo levo proti Sveti Gori. Po strmem vzponu pridemo na vrh.

Spust poteka od sedla po isti poti. Tam lahko nadaljujemo naravnost in se dvignemo na Vodice. Iz vodic se spustimo na zaselek Vodice in od tam na Paljevo in v Plave. Druga možnost pa je, da zavijemo na sedlu levo in se spustimo proti Zagomili. Pred Zagomilo zavijemo desno in se po nekaj serpentinah dvignemo na sedlo med Kukom in Vodicami. Na sedlu zavijemo levo in se spustimo do Paljevega in nato do izhodišča.

Download file: Sv_Gora.gpx