Plave – Vodice

Vodice se imenuje vrh nad zaselkom z enakim imenom. Na vrhu Vodic je postavljen mavzolej v čast italijanskemu generalu Mauriziu Ferrantu Gonzagi. Poleg mavzoleja si na vrhu lahko ogledamo tudi sklop kavern in druge ostaline iz obdobja 1. sv.vojne. Z vrha je lep razgled proti Sv. Gori, Sabotinu in jadranskemu morju.

Opis poti

Pot začnemo v Plavah. Pri gostilni prečkamo Sočo in se povzpnemo do glavne ceste Nova Gorica – Tolmin. Cesto prečkamo in se po asfaltirani cesti povzpnemo do zaselka Paljevo. Za zadnjo hišo v naselju zavijemo ostro levo in navzgor. Cesta se čez nekaj 100 metrov spremeni v makadamsko. Po kakšnem kilometru pridemo do razcepa. Na razcepu zavijemo L in se v dolgem položnem vzponu povzpnemo do Bask. Za Baskami zavijemo D in se začnemo rahlo spuščati. Po enem kilometru zavijemo ostro L na kolovoz, po katerem se povzpnemo v dolino Slatne. Na L strani je večji, ograjen vodni zbiralnik. Kmalu za njim je odsek, kjer zavijemo D. Cesta se začne vzpenjati na sedlo med Sv. Goro in Vodicami. Ko dosežemo sedlo, zavijemo D proti Vodicam. Malo pod vrhom zagledamo informativno tablo. D pridemo po nekaj 100 metrih do sistema kavern in kipov orlov. Če pa zavijemo L se povzpnemo do mavzoleja. Pri mavzoleju lahko pomalicamo in uživamo v lepem razgledu.

Sveta Gora iz Vodic

Spust lahko opravimo po isti poti. Lahko pa se vrnemo do informativne table in po 50 metrih zavijemo L na slabo viden kolovoz, ki nas pripelje do zaselka Vodice. Tam zavijemo L in se po začetnem rahlem vzponu samo še spustimo do Paljevega in nazaj na izhodišče v Plavah.

Download file: Vodice.gpx