Veslanje in supanje okoli Plav

Plave ležijo v dolini reke Soče ob akumulacijskem jezeru Solkan – Plave. Jezero omogoča dobre pogoje za veslanje in supanje, razen v deževni dobi, ko se spremeni v deročo reko. Ker so jezovi tudi nad tem delom Soče, je potrebno vedno biti pozoren na morebitne hitre dvige pretoka. Iz Plave se lahko vesla ali supa v smeri toka do jezu pri Solkanu. Jezu se lahko približamo samo do opozorilnih oznak. Če je voda tekoča, pa še manj. Proti toku se lahko vesla oziroma supa do hidroelektrarne pod Ložicami, če vodostaj to omogoča in pretok Soče ni premočan.

Veslanje in supanje na Soči

Predlogi za veslanje in supanje:

Solkanski jez

Najdaljša je tura do solkanskega jezu. Začnemo pod mostom v Plavah in se po toku spustimo mimo Prelesja do opozorilnih oznak za jez. Med turo lahko vidimo različne vrste rib in ptičev. Veslamo tudi mimo vodarne Mrzlek. Okrepčamo se lahko pri okrepčevalnici Dolga njiva, ki je na levem bregu po petih kilometrih od izhodišča. Deluje v toplejšem delu leta, vsak dan.

Dolga njiva

Tura poteka enako kot prva, le da se konča že pri okrepčevalnici Dolga njiva. Na levem bregu je po treh kilometrih od izhodišča lepo dostopno mesto, kjer se lahko odpočijemo, okopamo v Soči ali pa imamo piknik v naravi.

Deskle

Veslati ali supati začnemo pod mostom v Plavah proti toku. Najprej gremo mimo prve Plavljanske elektrarne. Za elektrarno postane voda bolj nizka in topla. Na levi strani je velika peščena plaža, ki je poleti zelo obiskana. Nadaljujemo mimo plaže do druge elektrarne, ki je prav tako na levi strani. Za elektrarno moramo plovilo prenesti preko kamnite ovire in samo še nekaj sto metrov nas loči od Ložic. Za mostom je lokalno kopališče z odbojko na mivki ter možnostjo nakupa hladne pijače. Deluje samo poleti.